Fidels al nostre compromís amb la societat donem suport a l’equip de vela femení Cornudella-López Sailing Team, amb el projecte Patrocina un Deportista

Bàrbara Cornudella i Sara López, més conegudes com el “team Cornudella-López”, són unes apassionades de la vela des que eren molt petites. Aquestes dues primeres catalanes van començar en el món de la vela des que eren unes “renacuajas” quan els seus pares van decidir que provessin un Optimist. Les seves mares ja navegaven juntes, ho porten a la sang i no han pogut “escapar” d’aquest món que tant les apassiona.

Juntes han participat en nombrosos campionats internacionals i nacionals, i la seva competició més important, fins ara, han estat els Jocs Olímpics de Rio 2016. Bàrbara i Sara competeixen en la classe 470 de vela olímpica, és una classe internacional d’embarcació que va ser dissenyada per André Cornu el 1963 i que des de 1976 és classe olímpica en homes i des de 1988 en dones. El seu nom és pres de les mesures de la seva eslora i és una embarcació per a navegants avançats i amb un aparell molt tècnic.

Bárbara Cornudella i Sara López, que compta amb el nostre suport, són integrants de l’equip esportiu de Patrocina un Deportista, i al costat d’aquesta empresa hem pogut parlar amb elles i conèixer-les una mica més: com van començar en aquest esport, quins són les seves inquietuds, com es preparen per als seus propers reptes … Una entrevista que no et pots perdre!

PREGUNTA. Com va començar la vostra afició per l’esport?

RESPOSTA. Per la nostra família. Nosaltres som cosines-germanes i les nostres mares ja navegaven juntes de joves. Així que des que vam néixer, pràcticament ens hem passat totes les vacances en un veler que té la família. Més que aficionar-nos a l’esport, ens vam aficionar a l’estil de vida.

P. En quin moment vau començar a practicar vela? Per què aquest esport?

R. Vam començar a navegar, com a esport, als 5 anys quan els nostres pares van tenir la brillant idea de ficar-nos en un ‘Optimist’ (és una classe internacional d’embarcació de vela lleugera enfocada a nens entre 6 i 15 anys). Al principi, cap de les dues volíem navegar… A quin nen li agrada mullar-se i passar fred a l’hivern? Però passats uns anys ens vam enganxar i ara ja no hi ha ningú que ens tregui de l’aigua.

 P. Què suposa l’esport en la vostra vida?

R. La vela no és només el nostre esport, sinó que és el nostre estil de vida.

P. Com esteu preparant el cicle olímpic fins a Tòquio 2020?

R. De cara a Tòquio estem enfocant cada temporada amb objectius propis, sobretot de resultats. Però a més, estem preparant intensament en el tema físic.

P. Com és la vostra rutina d’entrenaments?

R. Quan no tenim competicions estem centrades en una base -aquest any ha estat Barcelona- on entrenem cinc dies a l’aigua i tres o quatre d’ells també al gimnàs.

P. La nutrició és un factor molt important per a la vida d’un esportista. Teniu un pla específic de nutrició?

R. Fa uns mesos ha entrat un nutricionista a la Federació que ens portarà fins a Tòquio. És el que ens va a fer la planificació fins als propers Jocs Olímpics.

P. Com us descriviu com a esportista?

R. Difícil pregunta! Imagino que potser el que ens descriu és que som persones de mentalitat positiva. La nostra formació com a esportistes l’hem enfocat a ressaltar els nostres punts forts, per així poder aprofundir en els febles i millorar. I de moment … ens ha donat bons resultats!

P. A quin esportista admireu?

R. Santiago Lange. És una de les figures internacionals més importants en el món de la vela. És argentí, arquitecte naval i ha participat en sis Jocs Olímpics aconseguint medalles de bronze a Atenes 2004, Pequín 2008 i medalla d’or a Rio 2016.

P. Considereu que heu hagut de sacrificar moltes coses en la vostra per poder dedicar-te al món de l’esport?

R. Sacrificar coses per poder dedicar-nos al món de l’esport, no moltes. A l’esport olímpic, sí. En realitat, durant el dia a dia no t’adones però quan et poses a analitzar … veus que trigues el doble que els teus amics a treure’t una carrera universitària, que t’has anat perdent sopars, aniversaris, casaments … També sacrifiques temps en família. És clar que sacrifiques coses, però també en guanyes d’altres. Mentre sàpigues mantenir l’equilibri, val la pena.

P. Quin és el vostre gran somni com a esportistes? Algun repte que tingueu en ment?

R. Suposo que el major somni de qualsevol esportista olímpic és guanyar una medalla. Nosaltres no som menys! Així que estem treballant en això per arribar a Tòquio en condicions d’aconseguir-ne una.

P. Quin paper juga l’esport en la societat?

R. Des del nostre punt de vista i per l’esport a què ens dediquem … la vela és un esport minoritari, així que creiem que no té gaire impacte directe en la societat. El major impacte que pots trobar-te són els grans esdeveniments com la Copa Amèrica o la Volvo Ocean Race (volta al món a vela). Són esdeveniments que mouen molts diners i que, en el cas de la Volvo que dura uns quants mesos, sí que mouen moltes influències.

P. Quin paper juguen els patrocinis en l’esport? Com valoreu que grans o petites empreses dediquin part del seu pressupost al patrocini esportiu?

R. Els patrocinis, en el món de la vela olímpica que és el nostre cas, són vitals. La vela és un esport força car ja que, a part del que costa cada campionat, cal afegir el material i el transport dels vaixells a cada lloc. A més també són molt importants per a la realització dels esdeveniments, ja que poques vegades els organitzadors poden permetre la despesa que genera organitzar els campionats.

Creiem que el fet que les empreses dediquin part del seu pressupost al patrocini esportiu és molt positiu i més per als esports minoritaris que reben tan poques ajudes per part del Govern. L’esport és un dels pilars que més afecten la nostra societat i el patrocini és vital perquè els esportistes -nosaltres entre ells- puguin arribar a complir els seus somnis.

P. Per conèixer-vos una mica més…

  • Un lloc: Qualsevol que sigui un lloc nou
  • Un menjar: Salmó
  • Una cançó: Beliver, d’Imagin Dragons
  • Una paraula: Hakuna matata’
  • Un llibre: The Golden Lily. És la història d’una campiona olímpica de vela a Londres 2012. És de China i explica com ha viscut la seva vida allà. Molt interessant!
  • Un defecte: A vegades ens falta “mala llet” en les regates
  • Una virtud: Som molt alegres
  • Un referent: Les nostres mares
  • Una competició: Campionat del Món d’Argentina 2016
  • Una cita cèlebre: “Some people want it to happen, some wish it would happen, other make it happen”, de Michael Jordan